Kulak Çınlaması Nedir?
Ara 28

Kulak Çınlaması Nedir?

Geçici veya kalıcı kulak çınlaması; çınlama, uğultu, tıslama ve gürleme seslerinden oluşabilir. Kulaklarınızda veya başınızın içinde duyduğunuz sesler size özel.Kulak çınlaması duyan kişilerin %80’i, farkında olmasalar bile belli bir seviyede işitme kaybına sahip kişilerdir. Ancak, kulak çınlaması her ne kadar işitme kaybı ile el ele gitse de bir hastalık değildir. Kulak çınlaması, birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir semptomdur ve hiçbir belirgin nedeni olmadan bile başlayabilir. Fakat stres, kaygı, öfke ve uykusuzluk gibi ciddi etkileri beraberinde getirerek ciddi bir etkiye sahip olabilir. Kulak çınlamanızı kontrol altına almak için atmanız gereken ilk adım, size uygun bir tedavi planını birlikte geliştirebileceğiniz bir uzmana danışmaktır.

Kulak çınlaması! Sadece sizin duyabildiğiniz rahatsız edici ses

Kulak çınlaması şaşırtıcı derecede yaygın. İnsanların yaklaşık %10’u kulak çınlamasını her zaman yaşıyor.

Bu rahatsızlık her ne kadar iyileştirilemiyorsa da, etkisini önemli ölçüde azaltacak önlemler almanız mümkün.

Kulak çınlamasının nedenleri

Kulak çınlaması iç kulak ile beyin arasında herhangi bir noktada meydana gelebilir ve sürekli, aralıklı, geçici veya kronik olabilir..

Kulak çınlamasının nasıl başladığı halen kesin olarak bilinmemektedir; ancak tıpkı işitme kaybında olduğu gibi kulak çınlaması da birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Fakat hiçbir bariz nedeni olmadan da başlayabilir.

  • Yüksek seslere maruz kalma
  • Doğal yaşlanma süreci
  • Ani darbe sesleri
  • Baş ve boyuna gelen yaralanmalar
  • İlaca tepki
  • Duygusal sıkıntı veya stres

Peki aslında ses yokken ses algısını oluşturan etken nedir?

Durum hastadan hastaya değişiklik gösterse de, uzmanlar kulak çınlamasının çoğu zaman iç kulaktaki tüy hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklandığı görüşünde. Uzmanlar, kulaktan gelen indirgenmiş sinyallerin beyin tarafından yanlış yorumlandığını ve bunun ses algısına neden olduğunu düşünüyorlar. Bu ses algısı, gerçekten olmayan kulak çınlaması sesidir. Kulak çınlamasının semptomlarını yaşıyorsanız, daima bir doktora veya işitme uzmanına başvurun.

Ses terapisi, kulak çınlamasının semptomlarını hafifletebilir.

Çeşitli sesler dinlemek, kulak çınlamanızı yönetmekte faydalı bir araç olabilir. Zaten duymakta olduğunuz seslere rahatlatıcı seslerin eklenmesi, dikkatinizi başınızın içinde duyduğunuz sesler yerine duymak istediğiniz seslere yönlendirmenizi sağlayarak kulak çınlamasının etkisini hafifletebilir. Örneğin, bir odada sadece tek bir kemanı dinlediğinizi düşünün. Keman tek başına çaldığında sadece ona odaklanabilirsiniz; ancak kemana bir senfoni orkestrası ilave ettiğiniz zaman kemanin sesi daha az belirgin olur ve duyduğunuz ses bütününün bir parçasına dönüşür.

Rahatlatıcı sesler çalabilen işitme cihazları

Oticon OPN işitme cihazları, beyaz gürültü ve rahatlatıcı okyanus sesleri gibi rahatlatıcı sesler çalarak kulak çınlamanızı kontrol altına almanızda yardımcı olabilir. iPhone ve Android için geliştirilen Oticon ON uygulaması ile Oticon OPN S işitme cihazınızda duyduğunuz sesleri dikkat çekmeden kontrol edebilirsiniz.

Sesleri, ihtiyacını duyduğunuz rahatlatıcı etkiyi verene kadar istediğiniz zaman ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, sevdiğiniz müziği, sesli kitapları, podcast’ları ve hatta rahatlama rehberlerini farklı cihazlardan işitme cihazınıza ileterek de kulak çınlamasını rahatlatabilirsiniz.

Rahatlatıcı sesleri kolayca kontrol edin

Oticon ON uygulaması sayesinde Oticon OPN kullanıcıları kulak çınlamasını rahatlatan sesleri kolayca ve dikkat çekmeden kontrol edebilir.